Gipsy Food Festival

SMS 821 za cenu 2 € Darujte životnú šancu deťom z Divých makov a zmeňte ich osud

Gipsy Food Festival

„Do každého vareného jedla som pridávala veľa lásky. Lebo, dať ľuďom niečo zjesť, to je akoby dať im kúsok zo seba. Preto, ako som varila, tak vždy len najlepšie.“

Zdenka Mahajová

Zdenka Mahajová žije na Myjave. Kvôli zlým rodinným pomerom nedoštudovala strednú školu. Pracovala ako kuchárka a neskôr vedúca školskej jedálne.
Ako 28 ročná sa stala vdovou. Vychovala tri úspešné deti. O svojom živote napísala román Zatmenie a básnickú zbierku Otázniky. Je odborníčkou na rómsku kuchyňu a autorkou väčšiny receptov podávaných v rámci Gispy Food Festival-u.

ĎAKUJEME VEĽMI PEKNE ZDENKA!

Tím Divé maky

Recepty / Polievky

Žufka

  • 1 ks sliepka
  • 0,5 kg mrkvy
  • 0,20 kg petržlenu
  • 0,20 kg zeleru
  • 2 ks cibule
  • soľ, vegeta, nové korenie celé, čierne korenie celé
  • 1 balenie tenkých rezancov

Postup:
Sliepku dobre umyjeme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme malú lyžičku soli, nové a čierne korenie, varíme na miernom ohni. Po hodine až dvoch (podľa veľkosti sliepky) pridáme očistenú zeleninu a naďalej varíme na miernom ohni. Cibuľu vkladáme do hrnca celú a po zmäknutí ju z vývaru vyberieme a nekonzumujeme. Počas varenia postupne odoberáme tmavú hmotu, ktorá sa vytvára z mäsa. Polievku varíme kým nezmäkne mäso, ktoré vyberieme, oddelíme od kostí a nakrájame na malé kúsky. Vývar dochutíme soľou a vegetou podľa chuti. Uvarenú zeleninu taktiež nakrájame na menšie kúsky, v inom hrnci si odvaríme rezance.

Podávame v hlbokom tanieri alebo miske, do ktorej dáme nakrájané mäso a zeleninu, rezance zalejeme vývarom. Polievka by v konečnej podobe mala byť hustá, už samotný názov o nej prezrádza, že jej človek zje maximálne za „žufanku“ (naberačku).

Zemiaková polievka

  • 3 – 4 kg zemiakov
  • 0,5 kg cibule
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 0,30 kg údenej slaniny
  • soľ, rasca, mletá paprika sladká, čierne korenie mleté
  • olej

Postup:
Na troške oleja rozpražíme cibuľu, pridáme slaninku a necháme chvíľu na ohni, zmes častejšie premiešame. Keď je cibuľka so slaninkou dozlatista opražená, pridáme papriku a prelisovaný cesnak. Zemiaky uvaríme zvlášť s rascou a soľou. Zmes primiešame do polohotových zemiakov, dobre prevaríme a dochutíme soľou a čiernym korením.

Cesnaková polievka

  • 1 ks chlieb alebo 2 ks bosniak
  • 3,5 l vývaru zo zemiakov
  • 1 menšia hlavička cesnaku
  • 1 veľká lyžica bravčovej maste
  • 2-3 lyžice oleja
  • čierne korenie mleté, soľ, vegeta

Postup:
Chlieb/bosniak natrháme nadrobno, pokvapkáme olejom, v ktorom sme rozmiešali 1-2 strúčiky prelisovaného cesnaku. Takto pripravený chlieb/bosniak prepečieme na vymastenom pekáči v rúre do chrumkava. Prelisujeme si zbytok cesnaku, zalejeme vriacim vývarom zo zemiakov, pridáme mleté korenie a masť. Dochutíme soľou a vegetou.

Podávame v hlbokom tanieri alebo miske. Prepečený chlieb zalejeme horúcim vývarom a zaželáme dobrú chuť.

Recepty / Hlavné jedlá

Goja (národné jedlo)

  • 2 zväzky bravčových čriev
  • 1,5 kg zemiakov alebo 0,4 kg krupice
  • 0,5 kg cibule
  • soľ, čierne mleté korenie, rasca

Postup:
Črevá poriadne vymyjeme. Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, pridáme soľ, koreniny a nadrobno nakrájanú cibuľu. Zmesou naplníme črevá, nie však príliš nahusto lebo črevá sa nám počas tepelnej úpravy scvrknú. Črevá môžeme naplniť aj krupicou bez cibule namiesto zemiakov. Konce čriev môžeme upevniť kúskom špajle. Naplnené črevá vložíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 30 minút. Potom črevá z vody vytiahneme a upečieme v rúre domäkka. Podávame horúce najlepšie s chlebom.

Kapusta s baraninou/jahňacinou

  • 2,5 kg rebier alebo ak iné mäso, tak 1 kg (krk, plece)
  • 0,5 kg + 0,2 kg cibule
  • 2 kg hlávkovej kapusty
  • 0,5 kg paradajkového pretlaku
  • nové korenie celé, čierne korenie celé, rasca, bobkový list
  • soľ, cukor, ocot, olej

Postup:
Na troche oleja rozpražíme 0,5 kg cibule dozlatista. Mäso nakrájame, posolíme a nakoreníme. Takto pripravené mäso položíme na pripravenú cibuľu a dusíme do polomäkka. Kapustu a zvyšok kapusty pokrájame na hrubšie pásiky, pridáme k mäsu. Zmes dolejeme vodou a uvaríme domäkka. Pridáme paradajkový pretlak, prevaríme a zahustíme zápražkou (olej, hladká múka). Dochutíme soľou, vegetou, cukrom a octom.

Kapustu podávame s chlebom.

Pľúcková omáčka (Pajšlovica)

  • 1 kg bravčových pľúcok
  • 0,5 bravčového jazyka
  • 0,5 bravčového srdca
  • 2 l mlieka
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 0,1 kg hladkej múky
  • 2-3 ks cibule
  • soľ, vegeta, nové korenie celé, čierne korenie mleté, bobkový list, ocot

Postup:
Pľúcka, jazyk a srdce dobre umyjeme a vcelku uvaríme s cibuľou a koreninami domäkka. Vývar precedíme. Všetky vnútornosti pokrájame na malé rezančeky a vrátime do precedeného vývaru, privedieme do varu a následne dolejeme mliekom. Zmes chvíľku varíme a zahustíme zátrepkou (smotana, hladká múka). Omáčku dochutíme soľou, octom a cukrom podľa chuti.

Podávame s knedľou alebo varenými zemiakmi.

Rezance s pečienkami (Chumer s bukami)

  • 2 kg širších rezancov
  • 1 kg kuracích pečienok
  • 0,20 kg cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 0,1 kg bravčovej masti
  • soľ, mleté čierne korenie, olej

Postup:
Rezance uvaríme, scedíme. Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky a prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

Pečené rebrá (Pašvare)

  • 3 kg bravčových rebier
  • 2 ks cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • soľ, rasca

Postup:
Mäso posolíme, pridáme rascu, cibuľu a cesnak. Takto pripravené rebrá necháme odležať aspoň hodinu, ideálne dlhšie. Naložené mäso položíme na pekáč alebo hlbší plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre na 180° asi hodinu a pol - dve.

Upečené rebrá podávame s chlebom a nakladanou zeleninou (baranie rohy, uhorky, feferónky... alebo podľa chuti) najlepšie na drevenej doske.

Jahňací guláš

  • 1,5 kg jahňacieho mäsa
  • 1,5 kg zemiakov
  • 1 kg cibule
  • 0,10 kg cesnaku
  • 1 ks lečo
  • olej
  • soľ, mletá paprika sladká, čierne korenie mleté, rasca, borievky, bobkový list

Postup:
Cibuľu rozpražíme na oleji. Pridáme osolené mäso a koreniny. Poopekáme a stlmíme, dusíme vo vlastnej šťave. Mäso pravidelne premiešavame a podľa potreby podlievame. Keď je mäso polomäkké, pridáme lečo a zemiaky, dolejeme vodou. Hneď ako nám mäso zmäkne úplne, guláš dochutíme a prípadne zahustíme nastrúhaným zemiakom alebo zápražkou.

Džatky

  • 2 kg zemiakov
  • 0,18 kg hladkej múky
  • 0,25 kg polohrubej múky
  • 0,5 kg oravskej slaninky
  • 1 kg cibule
  • 0,4 kg jemného hrudkového tvarohu
  • soľ, cukor, olej

Postup:
Slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Zvlášť opražíme aj na veľké kusy nakrájanú cibuľu, odstavíme ju, keď je zlatistá až mierne hnedá. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky, vložíme do hrnca. Zemiaky zalejeme vodou tak, aby boli zakryté, osolíme a dáme variť. Pred ich dovarením zlejeme vodu tak, aby časť vody zostala. Zemiaky rozpučíme akoby sme chceli pripraviť kašu, pridáme oba druhy múky, trochu soli, premiešame a ešte asi 5 min necháme na miernom ohni variť, zmes nám postupne tuhne. Zo zemiakového cesta pomocou dvoch lyžíc vykrojíme veľké halušky, ktoré na tanieri polejeme vyškvarenou masťou, posypeme slaninou a cibuľou.

Džatky môžeme pripraviť aj nasladko. Zmes pripravíme rovnako, halušky polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom, prípadne tvarohom a cukrom.

Pharade – rezancové cesto (trhané)

  • cesto:
  • 0,6 kg hladkej múky
  • 1 vajce
  • vlažná voda
  • soľ
  • 1 – 2 polievkové lyžice bravčovej masti
  • posýpka 1:
  • 2 - 3 tvarohy (podľa chuti)
  • soľ
  • posýpka 2:
  • 2 - 3 tvarohy (podľa chuti)
  • cukor

Do múky pridáme vajce, soľ a vlažnú vodu. Nesmie byť ani horúca, ani studená. Cesto by malo byť o niečo redšie ako keď sa robí cesto na domáce rezance. Cesto vypracujeme do hladka a necháme prikryté asi 10 minút odležať.

Odležané cesto rozváľame na hrúbku 3 mm a nakrájame na pásy široké približne 10 cm alebo väčšie. Kúsky urobíme tak, že nakrájané pásy po jednom naťahujeme a vlastne ťahaním natrháme na kúsky rôznych veľkostí. Tie vložíme do vriacej osolenej vody. Pharade sú uvarené, keď vyplávajú na povrch hrnca počas varenia. Premiešame a sitom ich vyberieme. Prepláchnuté studenou vodou scedíme a pomastíme – najlepšie bravčovou masťou.

Podávame s tvarohom buď na sladký alebo slaný spôsob.

Phuvale – zemiaky

  • 1,5 kg zemiakov
  • 1 stredná cibuľa
  • 0,25 kg oškvarkov
  • 1 polievková lyžica bravčovej masti
  • 0,05 l vody
  • rasca, soľ, čierne mleté korenie, olej

Zemiaky ošúpeme a surové pokrájame na plátky, široké asi 1 cm. V hrnci so širším dnom rozpálime bravčovú masť a zemiaky doň vložíme. Posolíme ich, pridáme nakrájanú cibuľu a rascu. Párkrát premiešame, podlejeme troškou vody a prikryté necháme dusiť. Počas dusenia zemiaky občas premiešame. Keď sú zemiaky skoro hotové, pridáme oškvarky a dodusíme. Phuvale dochutíme soľou a čiernym mletým korením.

Recepty / Chuťovky k pivu

Oškvarky s cibuľou

  • 1 kg oškvarkov
  • 0,5 kg cibule
  • chlieb

Postup:
Domácky pripravené oškvarky posolíme a podávame s chlebom a surovou cibuľou, môžeme pridať aj nakladanú zeleninu baranie rohy, uhorky, feferónky... alebo podľa chuti).

Placky (Marikľa)

  • 1 kg polohrubej múky
  • 0,1 kg bravčovej masti
  • 2 ks vajcia
  • 1 kocka kvasníc
  • voda
  • cesnak

Postup:
Suroviny zmiešame a vypracujeme cesto do hladka. Cesto vyvaľkáme asi na hrúbku širokú necelý centimeter. Vykrojíme kolesá v priemere asi 10 cm. Ak nemáme možnosť vykrajovať kolesá, cesto vyvaľkáme na veľké koleso, ktoré po upečení nakrájame na kúsky. Pripravené cesto pečieme na horúcej platni, nie na panvici. Horúce pomastíme roztopenou masťou, posolíme a potrieme prelisovaným cesnakom.

Podávať môžeme samotné alebo s fazuľovou nátierkou.

Fazuľová nátierka

  • 2 konzervy červenej fazule
  • 2 ks cibule
  • 0,2 kg údenej slaninky
  • 0,5 kg hladkej múky
  • soľ, vegeta, olej

Postup:
Nadrobno pokrájame slaninku, upražíme. Keď máme slaninku pripravenú dozlatista, pridáme cibuľu, smažíme doružova. Zmes dobre premiešame s fazuľou, pridáme pripravenú zápražku (hl. múka a olej) a podľa potreby pridáme nálev z fazule. Nátierku dochutíme soľou, vegetou.

Zemiaková nátierka

  • 0,30 kg zemiakov
  • 1/2 malej cibule
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • pol kávovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • soľ, vegeta
  • chlieb

Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Vyhladnuté najemno nastrúhame alebo roztlačíme tak, aby vznikla jemná kaša. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, horčicu, soľ a koreniny. Zmes dobre premiešame a dochutíme soľou/vegetou, prípadne ešte mletým čiernym korením podľa chuti.

Podávame ako nátierku na chlieb. Ako prílohu môžeme dať feferónky, baranie rohy alebo uhorky.

Recepty od Chef Parade

Fazuľová pikantná nátierka (bola vytvorená ako náplň do palacinky v palacinkárni Funki Pukni

  • biela fazuľa
  • mrkva
  • zeler
  • cibuľa
  • cesnak
  • paradajkový pretlak
  • olej alebo bravčová masť
  • soľ, korenie
  • chilli paprička
  • krájane paradajky

Fazuľu namočíme cez noc. Prepláchneme a dáme variť pokiaľ nie je mäkka. Na tuku opečieme na jemno nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a zeler, chvíľku opekáme a pridáme paradajkový pretlak, cesnak, nakrájanú chilli papričku a nakoniec nakrájane paradajky, krátko povaríme a pridáme uvarenú fazuľu. Necháme chvíľku variť, aby sa nám vyvarila tekutina ktorá by nám vytekala z palaciniek. Naplníme palacinky, ktoré môžeme dozdobiť šalátikom, alebo strúhaným syrom.

Cigánsky koláč

  • 3 vajcia
  • 250 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 dl oleja
  • trochu kakaa
  • 300 g polohrubej múky
  • jednu kávovú lyžičku sódy bikarbóny
  • konzervované ovocie

Vajcia a cukor vyšľaháme do peny, pridáme olej, múku, sódu a kakao. Do masy pridáme 7 dl (1 zaváraninová fľaša) zaváraného ovocia aj so šťavou (nadrobno pokrájané marhule, jablká, mandarínky, …). Spolu zmiešame, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňov a potom 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení a vychladnutí koláč potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.